Imetyksen ihme ja imetysohjaus
Imetys on varsin paljon mielipiteitä jakava äitiyden osa. Ymmärrän hyvin, että on. Toiselle se on helppoa ja luontevaa, toiselle se olisi luontevaa, muttei helppoa, joku taas ei missään nimessä halua imettää. Joku haluaa ja onnistuu imettää, mutta kärsii syyllisyyden tunteista, kun imetyksen sitovuus ahdistaa. Mutta. Hyvän äitiyden mittari se ei ole! Riippumatta ruokintatavasta olet paras äiti lapsellesi!
Kiistatta ja tutkitusti imetys on vauvalle parasta ruokaa mitä pieni voi saada ja se suojaa sekä vauvaa, että äitiä monilta sairauksilta. Lue imetys.fi -sivuilta lisää Huolimatta biologian luomasta mahdollisuudesta ruokkia lapsi rintamaidolla, imetys ei aina suju helposti. Rinnat voivat olla suhteessa vauvan suuhun "eri paria", maitoa voi tulla yli äyräiden pitkään, tai maito ei meinaa riittää pienen tarpeisiin millään. Vauvalla on turvanaan imurefleksi, mutta imeminen ei välttämättä silti suju automaattisesti. Rinnanpäät voivat olla valtavat vauvalle, matalat tai kuopalla. Tai imetysongelma voi olla joku ihan muu. Parhaimmillaan imetyksessä ei ole isompia ongelmia ja ne saadaan ratkaistua kotivoimin.
Uudella äidillä ja pikkuisella vauvalla on hirmu paljon opittavaa imetyksen alkutaipaleella. Siihen saa onneksi apua synnytyssairaalassa, monessa paikassa on nykyään imetyspoliklinikka ja imetysohjausta neuvolassa. Siitä huolimatta ongelmia voi olla ja sitkeyttä tarvitaan, että imetys alkaa sujua. Puolison tuki on yksi suuri voimavaratekijä imetyksen alussa. Jos puoliso tukee imetyksen alkua auttamalla vauvan asennon saamisessa hyväksi, tuomalla juotavaa (ja syötävää) imettäjälle ja hoivaamalla vauvaa, että äiti saa välillä levätä, niin ollaan tehty jo paljon. Saati, jos on muita lapsia. Puolison tehtäväksi jää huolehtia pitkälti muusta pesueesta, että äiti ja vauva saavat alussa pesiä ja harjoitella imetystä rauhassa. Imetys on koko perheen juttu. Isovanhemmat ja muut sukulaiset voivat olla imetyspolulla tukena myös normalisoimalla imetystä ja antamalla tukensa eri tavoin imetystaipaleen aikana.
Kaiken yllä mainitun lisäksi imetykseen on saatavilla tukea myös yksityisiltä kätilöiltä ja imetysohjaajilta. Kätilönä koen imetysohjauksen varsin tärkeäksi ja luontevaksi osaksi työtäni. Opiskelen alaa edelleen ja opin uutta, jonka pääsen heti soveltamaan käytäntöön vastaanotoillani. Teen mielelläni kotikäyntejä imetysohjaukseen, koska helpointa on auttaa siellä missä imetys pääosin tapahtuu. Päästään katsomaan sopivat asennot kotioloissa ja miettimään miten asiat helpoiten sujuisivat. Usein imetysongelmiin liittyy vauvan keholliset kireydet, joita voin helpottaa vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla samalla hoitokerralla. Ongelmat voivat johtua myös kieli- tai huulijänteiden kireyksistä. Niihin osaan tehdä ja ohjata hierontaa, sekä ohjaan tarvittaessa näyttämään vauvaa hyvälle asiaan erikoistuneelle lääkärille. Mahdollisen operaation jälkeen voidaan yhdessä jatkaa imetysohjausta ja vauvan haavahoitoja ja hierontoja. Eikä ongelman tarvitse olla erityisen suuri tai erikoinen, apua voi kysyä jo aiemmin. Helpointa imetysongelmiin on tarttua alkuvaiheessa jo silloin, kun suurta ongelmaa ei edes ole. Apua kannattaa pyytää silloinkin, kun jokin asia mietityttää, ettei ongelmaa pääse edes syntymään.
Imetyksen iloa!